Sosyal Medya

Makale

Türkiye’yi ve Bölgeyi Neler Bekliyor?

Bir ülkenin veya bölgenin geleceğinde iç dinamikler kadar dış dinamikler de önemlidir. Dış dinamikleri anlamak için sadece dış medyayı takip etmek yeterli değildir. Uluslararası ilişkileri de biraz bilmek gerekir. Çünkü uluslararası ilişkiler, diğer dünya devletlerin arasındaki ilişkilerden uluslararası örgütlere kadar tarihten çoğrafyaya, iktisattan iç siyasete kadar pek çok disiplinle alakalıdır.

Ä°mkanlarım ölçüsünde bu tür konuları iÅŸleyen kitapları bulup okumaya anlamaya çalışırım hep. Geçen hafta Fatih’te AÄŸaç Kitabevi’nde raftaki kitapları incelerken bir kitap dikkatimi çekti. Kitabın adı ‘TÃœRKÄ°YE, ORTADOÄžU ve AVRASYA’YI NELER BEKLÄ°YOR?’ Yazarı Murat Metin Hakkı. Ötüken yayınlarında çıkan bu kitap 277 sayfadan oluÅŸuyor.

2007 yılında yayımlanmış kitap, üç bölümden oluşuyor.

Birinci bölümünde; Türkiye-AB iliÅŸkilerin geleceÄŸi incelenmiÅŸ. Hatırlarsanız 2007 yılında Türkiye AB iliÅŸkilerin en iyi olduÄŸu bir zamandı. O günlerde medyamızda AB’ye katılım ile ilgili büyük bir heyecan vardı. Herkes ‘Artık AB’ye giriyoruz’ dediÄŸi bir zaman da bu kitap, AB ile bugün yaÅŸadığımız problemleri adeta öngörmüş 35. sayfada ‘AB büyük ihtimalle Türkiye’yi mümkün olduÄŸu kadar oyalayıp kullanmayı, ardından da nihai karar günü geldiÄŸinde var olan jeostratejik dengeler ışığında referandumlar yoluyla ya tam dışlamayı ya da eÄŸer hala gerekliyse de ‘dış kapının mandalı’ olacak bir ÅŸekilde entegre etmeyi planlamaktadır’ demiÅŸ.

Türkiye’nin AB iliÅŸkilerinde Fransa ve Almanya’nın rolü hakkında da önemli bilgiler veren kitap, Türkiye’nin AB iliÅŸkilerinde bir ‘B’ planı oluÅŸturması gerektiÄŸini savunuyor. Ä°ki asırdan beri devam eden batılılaÅŸma çabalarımıza da zaman zaman başımızı aÄŸrıtan Kıbrıs ve Ermeni meselesine dair önemli hukuki ve siyasi öneriler de bulunuyor.

Kitabın ikinci bölümü ise; OrtadoÄŸu’da ki zengin enerji kaynakların yanı sıra coÄŸrafya’nın önemli geçiÅŸ yolu olması hasbiyle bölgenin stratejik önemine dikkat çekilmiÅŸtir. Ayrıca OrtadoÄŸunun tarihsel arka planı hakkında geniÅŸ bilgi veren kitap, bu bölgenin karmaşık iliÅŸki ağının anlaşılmasını kolaylaÅŸtırmıştır. Bugün Türkiye’nin, Ä°ran’nın, Suudi Arabistan’nın yaÅŸadığı sorunları tek tek öngürmüştür.

Bu kitabı benim için ilginç kılan konulardan biri de yazarın bundan tam on yıl önce Suriye’nin bugün içinde bulunduÄŸu acı durumu ÅŸu ÅŸekilde öngörmüştür ‘ ABD ve Ä°srail Suriye’yi istikrarsızlaÅŸtırıp zayıflatmak istiyor’ demesi olmuÅŸtur. Suriye ile iyi iliÅŸkiler içinde olduÄŸumuz bir zamanda böyle bir öngörünün olması dikkate ve takdire deÄŸer bir konudur sanırım.

Kitabın üçüncü bölümünde ise; Avrasya’nın siyasi tarihi hakkında kısa bilgiler veren yazar, Nato Rusya ve Çin’in geleceÄŸine dair önemli öngörülerde bulunmuÅŸtur. Açıkça itiraf etmeliyim ki bu kitabı okuduktan sonra kendime ÅŸu soruyu sordum ‘On yıl önce bu kitabı okusaydım, komplo teorisi mi derdim yoksa yazılanları ciddiye mi alırdım?’

Bu kitapta dikkatimi çeken önemli bir hususu daha sizinle paylaşmak istiyorum; yazar gelecek hakkında öngörüde bulunurken, konuların geçmişini bu günü ve unsurlarını çok iyi bildiğini anlıyoruz. Mevzulara aklın ve bilimin ışığında yaklaşmış duygusallıktan uzak durmuştur. Çünkü öngörünün kaynağı bilgidir. Öngörüde bulunacağımız bir konu hakkında bilgimiz yoksa söyleyeceklerimiz sadece kehanetimiz olur sanırım...

Ciddi bir emek vererek bu eseri yazan Murat Metin Hakkı Bey’e, kitabı istifademize sunan Ötüken yayınlarına teÅŸekkür ediyorum.

Bugün yaÅŸadığımız sorunları on yıl önce öngören bir aydının yazımızın da baÅŸlığı olan ‘Türkiye ve bölgeyi neler bekliyor?’ sorusuna vereceÄŸi cevap çok önemli olacağını sanıyorum.

Bizde yazarın izini sürdük kendisini Kıbrıs’ta bulduk. Ä°ngiltere’de Southamton Ãœniversitesinde hukuk eÄŸitimi, Harvard Ãœniversitesinde uluslararası iliÅŸkiler alanında master sahibi olan yazarın Kıbrıs’ta avukatlık yaptığını öğrendik. Kendisine Düşünce Mektebi için söyleÅŸi yapmak istediÄŸimizi belirten mesaj bıraktık, saÄŸ olsun incelik göstererek beni aradı ve isteÄŸimizi kabul etti..

Bir sonraki yazım da Murat Metin Hakkı Bey ile Türkiye ve bölgenin geleceği hakkında yapacağım röportaj olacak. Bu konuda sorularıyla katkı yapmak isteyen dostlarımızın yorum kısmına sorularını yazarlarsa röportajımızın daha faydalı geçmesine katkı yapmış olurlar..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.